Porterówka

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • ½ litra spirytusu
  • ½ litra dobrego piwa Porter
  • 1 porcja cukru waniliowego ( przeczytać na torebce ile jest porcji )

Wykonanie:

Wodę, cukier i cukier waniliowy zagotować.

Dodać porter i szczelne przykryć , wystudzić

Po wystudzeniu wlać spirytus i rozlać do butelek

Leżakowanie:

Najtrudniejsza rzecz ale 1 miesiąc to minimum powinien leżakować.

Autor Jarosław Siemek

Ajerkoniak

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • 2 porcje cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • 2 szklanki przegotowanego mleka 3,2 %
  • ¼ litra spirytusu

Wykonanie:

Żółtka, cukier i cukier waniliowy dokładnie utrzeć

Ciągle mieszając dolać wystudzone mleko

Dodawać następnie spirytus malutkimi porcjami ( ważne ) ciągle mieszając w jedną stronę

Rozlać do butelek

Ajerkoniak ma tendencje do rozwarstwiania, przed podaniem wystarczy wstrząsnąć butelką

Autor Jarosław Siemek