Składniki
1 x udziec z sarny lub dzika
1 x przyprawa do dziczyzny firmy Prymat
10 dkg masła klarowanego
6 ząbków czosnku
1 płaska łyżeczka zmielonego pieprzu
2 szczypty soli
Kilka pasków zamrożonej słoniny
Rękaw do pieczenia.
Marynata – proporcje
4 szklanki przegotowanej ostudzonej wody
4 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
1 łyżka maggi
Przygotowanie:
Udziec umyć, zalać marynatą, tak żeby był przykryty. Odstawić w zimne miejsce na 24 godziny.
Osuszony udziec naszpikować słoniną, natrzeć rozdrobnionym czosnkiem, przyprawą Prymat, masłem klarowanym, solą i pieprzem. Przełożyć do rękawa. Odstawić na 12 godzin w zimne miejsce.
Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 240°C przez 45 minut, a następnie w temperaturze 140°C przez około trzy godziny. Mięso musi odchodzić od kości. Po upieczeniu mięska rozciąć rękaw z jednej strony tak aby odlać wywar do garnuszka. Udziec pozostawić w rękawie aby odpoczął.
Do wywaru dodać listek laurowy, 3 ziela angielskie, 3 ziarenka jałowca, 3 goździki, gotować przez 5 minut, zabielić mąką i śmietaną 30%, zagotować i odstawić, mamy gotowy pyszny sosik.
Pieczony udziec podawać z ziemniaczkami lub kaszą, młodą kapustą lub buraczkami.
Autor: Robert Pająk