Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/klb/ftp/wp-includes/post-template.php on line 310

Pieczony udziec z kością

Składniki

1 x udziec z sarny lub dzika

1 x przyprawa do dziczyzny firmy Prymat

10 dkg masła klarowanego

6 ząbków czosnku

1 płaska łyżeczka zmielonego pieprzu

2 szczypty soli

Kilka pasków zamrożonej słoniny

Rękaw do pieczenia.

 

Marynata – proporcje

4 szklanki przegotowanej ostudzonej wody

4 łyżeczki soli

4 łyżeczki cukru

1 łyżka maggi

 

Przygotowanie:

Udziec umyć,  zalać marynatą, tak żeby był przykryty. Odstawić w zimne miejsce na 24 godziny.

Osuszony udziec  naszpikować słoniną, natrzeć rozdrobnionym czosnkiem,  przyprawą Prymat,  masłem klarowanym, solą i pieprzem.  Przełożyć do rękawa. Odstawić na 12 godzin w zimne miejsce.

Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 240°C przez 45 minut, a następnie w temperaturze 140°C przez około trzy godziny.  Mięso musi odchodzić od kości.  Po upieczeniu mięska rozciąć rękaw z jednej strony tak aby odlać wywar  do garnuszka. Udziec pozostawić w rękawie aby odpoczął.

Do wywaru dodać listek laurowy, 3 ziela angielskie, 3 ziarenka jałowca, 3 goździki, gotować przez  5 minut,  zabielić mąką i śmietaną 30%, zagotować i odstawić,  mamy gotowy pyszny sosik. 

Pieczony udziec podawać z ziemniaczkami lub kaszą, młodą kapustą lub buraczkami.

Autor: Robert Pająk

Uniwersalna przyprawa myśliwska

Składniki:

  • Pieprz-20 g-
  • Czosnek granulowany-20 g
  • Papryka słodka-18 g
  • Papryka ostra-15 g-
  • Ziele angielskie-15 g
  • Majeranek-8 g
  • Rozmaryn-15 g
  • Liść laurowy-6 g
  • Kolendra-18 g
  • Kurkuma-20

Wszystkie składniki powinny być zmielone lub utłuczone w moździerzu , niekoniecznie idealnie drobno. Składniki dokładnie wymieszać i zamknąć w szczelnym pojemniku. Przyprawa nadaje się prawie do wszystkich dań z dziczyzny i nie tylko.

Autor Jarosław Siemek

Gulasz z kiszoną kapustą

Składniki:

  • mięso ( dzik , sarna lub jeleń ) ok. 1kg
  • kapusta kiszona 70 dag.
  • cebula  – 4 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryka słodka –  1
  • kminek mielony – 1 łyżka
  • pieprz
  • rosół wołowy (może być z kostki)
  • smalec

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na rumiano (małymi porcjami aby mięso nie puściło soku).

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić następnie dodać do mięsa.

Posypać wszystko papryką, kminkiem, solą oraz dodać czosnek.

Podlać rosołem i dusić 40 min a następnie dodać pokrojoną i przepłukaną kiszoną kapustę.

Dusić z kapustą do miękkości.

Doprawić do smaku (można delikatnie zagęścić mąką).

Autor Jarosław Siemek

Boczek z dzika nadziewany

 Składniki:

  • cienki boczek z dzika
  • ścinki mięsne z dzika na farsz ( ok 0,6 kg )
  • pieprz ziołowy, sól, majeranek , czosnek
  • rękaw do pieczenia

Wykonanie:

Boczek stłuc tłuczkiem , natrzeć solą , pieprzem ziołowym i majerankiem.

Ścinki mięsne zmielić w maszynce , doprawić solą , pieprzem i czosnkiem w dużej ilości ( około 5 dużych ząbków ).

Farsz rozsmarować na boczku i mocno zrolować , związać sznurkiem do wędlin.

Boczek piec tyle ile waży razem z farszem w temperaturze 180 °C.

Na 15 min przed końcem pieczenia rozciąć rękaw.

Przed usunięciem sznurków boczek wystudzić.

Autor Jarosław Siemek