Składniki

1 x udziec z sarny lub dzika

1 x przyprawa do dziczyzny firmy Prymat

10 dkg masła klarowanego

6 ząbków czosnku

1 płaska łyżeczka zmielonego pieprzu

2 szczypty soli

Kilka pasków zamrożonej słoniny

Rękaw do pieczenia.

 

Marynata – proporcje

4 szklanki przegotowanej ostudzonej wody

4 łyżeczki soli

4 łyżeczki cukru

1 łyżka maggi

 

Przygotowanie:

Udziec umyć,  zalać marynatą, tak żeby był przykryty. Odstawić w zimne miejsce na 24 godziny.

Osuszony udziec  naszpikować słoniną, natrzeć rozdrobnionym czosnkiem,  przyprawą Prymat,  masłem klarowanym, solą i pieprzem.  Przełożyć do rękawa. Odstawić na 12 godzin w zimne miejsce.

Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 240°C przez 45 minut, a następnie w temperaturze 140°C przez około trzy godziny.  Mięso musi odchodzić od kości.  Po upieczeniu mięska rozciąć rękaw z jednej strony tak aby odlać wywar  do garnuszka. Udziec pozostawić w rękawie aby odpoczął.

Do wywaru dodać listek laurowy, 3 ziela angielskie, 3 ziarenka jałowca, 3 goździki, gotować przez  5 minut,  zabielić mąką i śmietaną 30%, zagotować i odstawić,  mamy gotowy pyszny sosik. 

Pieczony udziec podawać z ziemniaczkami lub kaszą, młodą kapustą lub buraczkami.

Autor: Robert Pająk

Kategorie: Do jedzenia